Over het Alternatieven-kabinet

Het Alternatieven-kabinet bestaat uit een mix van ervaren professionals en ervaringsdeskundigen die hun eigen kennis, ethiek en ervaring en die van andere professionals inzetten om tot sociaal-duurzame alternatieven te komen, gebaseerd op vertrouwen, vakmanschap en menselijk contact. Het Alternatieven-kabinet heeft als missie de gevestigde vormen van werken, denken en organiseren – gericht op systemen en eigenbelang, waarbij de menselijke maat uit het oog verloren is – te vervangen door betere alternatieven. Daarbij wil het goede initiatieven en ontwikkelingen die laten zien hoe het anders, beter en duurzamer kan, een gezaghebbend platform geven, versterken en versnellen.  Het Alternatieven-kabinet heeft als doel bij te dragen aan het herstel van vertrouwen, sociale cohesie en aandacht voor menselijkheid in onze samenleving.

Waar komt onze naam vandaan?

De titel van het kabinet verwijst naar de inhoud van de boeken Het Alternatief: weg met de afrekencultuur in het onderwijs! (2013) en Het Alternatief voor de zorg. Humaniteit boven bureaucratie (2015), waar de kabinetsleden Jelmer Evers en Jos de Blok een actieve bijdrage aan hebben geleverd. Recentelijk publiceerde Stichting Beroepseer ook de boeken Goed Werk voor Academici (2016) en Artikel 5: de beroepseer van de accountant (2017) met alternatieven voor respectievelijk het hoger onderwijs en de accountancy. In november 2018 is het boek Écht doen wat nodig is. Pleidooi voor kleinschalige effectieve jeugdhulp verschenen.

Het Alternatieven-kabinet opereert vanuit de volgende centrale principes:

  • Duurzame oplossingen in plaats van symptoombestrijding
  • Kleinschaligheid in plaats van grootschaligheid
  • Humaniteit boven bureaucratie
  • Betrokkenheid in plaats van passiviteit
  • Vertrouwen in plaats van afrekenen
  • Verenigd in plaats van verkokerd
  • Flip the system: bottom up in plaats van top down
  • Vakmanschap: wie het weet mag het zeggen
  • Een inclusieve samenleving zonder uitsluiting

Het Alternatieven-kabinet wordt gesteund en gefaciliteerd door Stichting Beroepseer.

Aftrap Alternatieven-kabinet op 31 mei 2018

Op 31 mei 2018 is het Alternatieven-kabinet gestart met een feestelijke bijeenkomst in de Social Impact Factory in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Jos de Blok namens het Alternatieven-kabinet de visie en werkwijze van het kabinet: “Vakmanschap, vertrouwen en menselijk contact, daar ligt de sleutel.” Over het waarom van het Alternatieven-kabinet zei Thijs Jansen, oprichter en directeur van Stichting Beroepseer: “Wij zijn hier met een groep mensen bijeen die hun sporen verdiend hebben in de kunst van het vernieuwen. Ondanks al hun mooie voorbeelden is er nog te veel stagnatie; waarom zit er niet meer schot in de zaak? Een platform als het Alternatieven-kabinet kan van onderop echte veranderingen teweegbrengen. We streven ernaar veranderingen die klein zijn te vergroten. En u bent de Tweede Kamer van dit kabinet, dames en heren”. De kabinetsleden vertelden wie ze waren en waarom ze lid van het kabinet zijn geworden. Daarnaast zijn de kabinetsleden met de bezoekers in gesprek gegaan over hoe het Alternatieven-kabinet zijn doelstellingen waar kan maken.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf in contact.
© 2020 Stichting Beroepseer, Alle rechten voorbehouden