Boekentip: Gabriel van den Brink, Ruw ontwaken uit de neoliberale droom

De afgelopen jaren lijkt de maatschappelijke onvrede te groeien. Men begint niet alleen maar de economische voordelen, maar ook de nadelen van de neoliberale samenleving steeds beter in oog te krijgen. De filosoof Gabriël van den Brink beschrijft in zijn nieuwe boek Ruw ontwaken uit de neoliberale droom hoe de maatschappij de afgelopen vijftig jaar veranderd is. Van den Brink pakt in dit laatste werk inzichten uit zowel filosofische, historische en sociologische bronnen bijeen om zo een diep en intrigerend beeld te geven van het neoliberalisme en de onrust die ermee gepaard gaat.

Van den Brink probeert een evenwichtige schets te geven van zowel de voordelen van het historisch liberalisme en het huidig neoliberalisme te geven als de gevaren te laten zien. Het neoliberalisme heeft geleid tot individuele vrijheid, welvaart en het opleidingsniveau in de maatschappij ligt hoog.  De afgelopen jaren is er echter ook steeds meer kritiek gekomen op het sterke, eenzijdige marktdenken. Boeren, verpleegkundigen, docenten en andere essentiële onderdelen van de maatschappij staan al jaren onder hevige druk. Sinds het begin van de coronacrisis hebben we ook de problemen zien ontstaan bij bedrijven die volledig overgeleverd zijn aan de markt en slechts hun aandeelhouders dienen. Hoe kan het dat bedrijven die de afgelopen jaren miljarden winst hebben gemaakt, nu dreigen failliet te gaan?

Hoe kan de sfeer in een welvarend land zo bitter zijn? Van den Brinks conclusie: “onder invloed van het neoliberalisme zijn burgers vanaf de jaren tachtig behandeld als zelfredzame individuen, terwijl zij zichzelf zien als leden van een sociale en nationale gemeenschap. Terwijl elites voortdurend hamerden op individuele vrijheid, flexibiliteit, innovatie en diversiteit, hechtten veel burgers aan saamhorigheid, zekerheid, traditie en nationale identiteit.” De coronacrisis versterkt de roep om en behoefte aan de gemeenschap, aan saamhorigheid. Van den Brink pleit ervoor deze behoefte te herwaarderen en daar actief invulling aan te geven.

Op 29 mei publiceerde de Volkskrant een interview met Gabriël van den Brink zijn nieuwe boek. U kunt deze hier lezen: https://www.volkskrant.nl/cs-bc85222c

Daarnaast was Van den Brink onlangs ook te gast bij De nieuwe wereld waar hij samen met Ad Verbrugge in gesprek ging over zijn boek: https://youtu.be/FuF4Uyzibgc

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf in contact.
© 2020 Stichting Beroepseer, Alle rechten voorbehouden